Selamat Datang ke Blog Dell!

Bersama Dell di Alam Maya
Sertai Saya

Kaver E-Cermuz Indah Lelapku sudah siap!By  Kakdell     Khamis, Mac 12, 2015    Labels:, 
Kaver E-Cermuz "Indah Lelapku"

Alhamdulillah... setelah beberapa kali diperbaiki akhirnya Dell sangat berpuas hati dengan reka bentuk kaver untuk e-cermuz "Indah Lelapku" ini. 

Jika dulu Dell agak pening untuk mencari lagu yang sesuai dengan isi cerita cermuz yang ditulis, kali ini bukan mudah untuk mencari design kaver yang sesuai bertepatan dengan isi cerita cermuz tersebut. 

Pening juga Dell mencari beratus-ratus gambar untuk mendapatkan gambaran. Selepas itu, perlu saring yang mana yang terbaik untuk diberi kepada designer pula. 

Ada dua keping gambar yang Dell gunakan sebagai rujukan untuk menyiapkan kaver ini iaitu,

Dari Instagram Murad Osmann
Dell sangat berkenan dengan gambar ini tetapi malangnya nampak aurat. Watak Alia di dalam cerita adalah bertudung. Jadi Dell kena cari gambar lain untuk menggambarkan watak Alia yang bertudung. Pada mulanya, Dell menyerahkan kepada designer untuk melukis tudung tersebut mengikut persepsi Dell tetapi Dell tidak berkenan gaya tudung yang dilukis.

Pakaian perkahwinan wanita Arab.
Dell perlu mencari gambar mereka yang bertudung warna putih dari arah belakang sesuai dengan watak Alia di dalam mimpi Zul seperti di alam bunian. Ala-ala seorang Puteri. Akhirnya, gambar ini menjadi pilihan. 

Itulah sedikit sebanyak The Making of Kaver "Indah Lelapku". Makan masa dua minggu juga Dell mencari idea ini. 

Apa-apapun semua ini adalah Ilham-Nya. Alhamdulillah... :)

Kenali Kakdell

Panggilan nama Kak Dell ini muncul ketika Dell menjadi senior di tahun akhir pengajian Bacelor Sastera (Pengkhususan Bahasa dan Linguistik Melayu) di UPM. Junior yang me'reka' panggilan ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan