Selamat Datang ke Blog Dell!

Bersama Dell di Alam Maya
Sertai Saya

YumeihoBy  Kakdell     Jumaat, Ogos 22, 2014    Labels: 
"Yumeiho? Siapa tu? Nama pakwe baru ko ke Dell?"

"Ish, ke situ pulak perginya! Bukanlah. Itu nama salah satu proses rawatan untuk betulkan tulang belakang. Nak tahu apa itu Yumeiho?"


Terapi Yumeiho adalah suatu metode untuk membetulkan posisi tulang seluruh tubuh, mengendurkan otot-otot dan jaringan sel-sel organik serta secara radikal menghilangkan penyakitnya, dengan tulang pinggul sebagai pusatnya.


Metode Yumeiho sebagai suatu terapi pemijatan, penarikan serta tekanan-tekanan vertikal dapat memulihkan sendi-sendi yang terkehel dan meletakkan kembali tulang-tulang yang mengalami dislokasi/perubahan. 

 


Sejarah Yumeiho 
Sebelum perang dunia ke-2 (1945), seorang pemuda berusia 16 tahun yang bernama Shuichi Ohno, begitu tertarik dengan seni bela diri Shaolin, kerana tertarik Shuichi Ohno datang ke Tiongkok, selama  di Tiongkok, Shuichi Ohno mempelajari terapi relokada yang merupakan sebahagian dari seni bela diri Shaolin. Beliau juga mempelajari pelbagai terapi rakyat yang meletakan dasar pembetulan tulang pinggul dengan menggabungkan bersama terapi relokada. 

 Shuichi Ohno


Masayuki Saionji (peletak dasar Terapi Yumeiho) sangat tertarik dengan metode dan penyembuhan Shuichi Ohno yang mengkagumkan. Maka, masa muda Masayuki Saionji digunakan untuk mempelajari terapi yang dilakukan oleh Shuichi Ohno. Kemudian Masayuki Saionji mengatur kembali dan menyusun atur semula metode-metode yang telah ia pelajari lebih dari 20 tahun. Atas persetujuan sang Guru (yaitu Shuichi Ohno) , Masayuki Saionji menamakan terapinya dengan nama terapi YUMEIHO yang berdasar pada terapi Thionghoa “ Zeng Ti Fa “ (penyembuhan menyeluruh).
 Masayuki Saionji

Manfaat Terapi Yumeiho

Terapi Yumeiho bertujuan memulihkan keseimbangan tubuh dengan  meningkatkan kekuatan tubuh dalam melawan setiap penyakit. Terapi ini boleh meningkatkan kemampuan tubuh dalam menyembuhkan diri sendiri kerana,tubuh merupakan doktor terbaik bagi setiap penyakit.

   


Kelebihan terapi Yumeiho

  • Terapi Yumeiho bukan sahaja menyembuhkan banyak penyakit, tetapi juga bertindak dengan elok untuk mencegah banyak penyakit danmenghilangkan lelah badan.
  • Terapi tersebut akan memberikan anda rasa hangat, rasa segar serta nyaman.
  • melancarkan peredaran darah dalam tubuh, serta melancarkan metabolisme tubu.
  • mencegah penyakit-penyakit berat. Kerana terapi ini mampu meningkatkan kemampuan penyembuhan diri pada tubuh anda.
  • memberi kekebalan terhadap hawa dingin.
  • boleh membantu meninggikan badan, berkat pembetulan tulang-tulang pinggul, maka kesannya akan memperelokkan tulang-tulang kelangkang, jarak intervetebrata menjadi lebar dan tulang belakang menjadi lurus, dengan demikian boleh meningkatkan tinggi badan terutama untuk anak-anak. Terapi ini boleh menghilangkan kerutan pada wajah.
  • membentuk dan menegang payudara yang diingini.
  • boleh mengubati bintik-bintik kecil, ekzima, penyakit kulit pada kaki dan tapak kaki, dan rambut rosak.
  • membuat tubuh menjadi lentur dan gerakan tubuh menjadi lincah.
  • memperbaiki fungsi reproduksi/seksTidak dinafikan, proses rawatannya memang sakit. Tetapi rasa lega selepas rawatan.

Masa sekolah dulu, Dell pernah tergelincir dan jatuh di bahagian belakang badan. Mujur tiada slip disc. Cuma kesan jatuh itu, kini Dell selalu rasa lenguh di pinggang dan belakang badan serta kebas kaki jika duduk bersila dalam tempoh yang singkat. Selepas rawatan, Dell dapat duduk bersila selama setengah jam tanpa rasa kebas.

Dell mendapatkan rawatan di sini : Pusat Terapi Bekam dan Ghurah Zeekay. Cubalah! :)

Kenali Kakdell

Panggilan nama Kak Dell ini muncul ketika Dell menjadi senior di tahun akhir pengajian Bacelor Sastera (Pengkhususan Bahasa dan Linguistik Melayu) di UPM. Junior yang me'reka' panggilan ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan