Selamat Datang ke Blog Dell!

Bersama Dell di Alam Maya
Sertai Saya

Sah, terkena badi si kucing berbulu kuning!



By  nurdilla zaini     Sabtu, September 15, 2012    Labels: 
::Tulisanku di Blog Diari Putri Lindungan Bulan pada 20 Jun 2010::

Khamis lepas, Putri keluar makan tengahri dengan Dayang Az di Anjung Cafe...

Tengah putri sibuk bercerita tentang Simon... Tiba-tiba, kami berdua terdiam...

Masing-masing pandang ke bawah... terutama kat tang kaki... rupa-rupanya...



Kucing ni rupa-rupanya... ingatkan apalah tadi...


Rupa-rupanya, ada seekor kucing yang bulunya sebiji macam Alvin baring di kaki kami berdua...

Apabila Putri tengok ke bawah, kucing tu pun tengah tengok kat Putri dan jilat-jilat kain putri... Muka kucing ni comel... Tak minta makanan pun... Cuma, baring kat kaki kami... (Macam tau-tau je Putri tengah cerita tentang kucing yang sama species bulu macam dia...).


**********

Petang tu, Putri nak mengubat hati yang duka disebabkan masih rindu pada si Simon, Putri pergi ke Pet Shop yang berdekatan dengan rumah Putri...

Saja nak tengok barang-barang kucing... manalah tau, kot-kot satu hari nanti terbuka hati nak bela kucing...

Tengah tengok-tengok barang, tiba-tiba si tokeh kedai tanya,

"Kak, nak beli kucing tak?"
"Berapa u nak jual? Kucing besar atau kecik?"
"Kalau akk nak, seminggu kami bawa kucing. Terpulang akk nak kucing kecik atau besar..."
"Saya nak tengok dulu kucing tu mcm mana..."
"Bole kasi akk tengok, ada kat atas."
"Oh, ye ke?! Boleh jugak."

Tengok-tengok, tokeh kedai tu hendak jual kucing yang warnanya sebiji campuran warna bulu Alvin dan Simon... Belang kuning tompok warna putih...!

Dalam hati... 'Apa ke hal ye, semuanya aku jumpe kucing warna kuning je ni...?!'

Dalam keadaan yang pening-pening lalat disebabkan pelik dengan apa yang terjadi sejak dua menjak ni... Putri terus pulang ke rumah dan tidur... Tak nak fikir pasal kucing buat sementara waktu...

Sahlah, Putri terkena badi si Kucing Kuning....

Kenali nurdilla zaini

Panggilan nama Kak Dell ini muncul ketika Dell menjadi senior di tahun akhir pengajian Bacelor Sastera (Pengkhususan Bahasa dan Linguistik Melayu) di UPM. Junior yang me'reka' panggilan ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan